ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΡΟΔΟΥ, ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Μέσα σε ένα ανοιξιάτικο ουρανό γεμάτο από αστέρια το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην οδό Ιπποτών γέμισε από μελωδίες από την παρθενική εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Ρόδου. Ένα θέαμα, μια μυσταγωγία, ένα ταξίδι.
Η νεοσύστατη Ορχήστρα με την πρωτοβουλία του Δ/ντή, Δημήτρη Χαλκιά μέθυσε το κοινό σε μουσικές των W.A. Mozart και J. Haydn. Ο Αντιδήμαρχος Ρόδου επί των πολιτιστικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου έδειξε την αμέριστη αρωγή του στην πρωτοβουλία και το αγκάλιασμα αυτό έφερε την πρώτη εκπληκτική παρουσία.
Στο πρόλογό του ο Δήμαρχος ανέφερε την επιβεβαίωση της Ρόδου ως πολιτιστικό σταυροδρόμι και η Ορχήστρα θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο και για τα παιδιά στην κατεύθυνση της μουσικής παιδείας.
Πράγματι, κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο, αρμονικό γεννιέται στο νησί.
Τα μουσικά ακούσματα συνόδευσαν στο δεύτερο μέρος τρείς εξαίρετες Piano Solists: Μαριλίνα Τζελέπη, Σεβαστή Χρυσοχού και Μπέτυ Φουτούλη με πλούσιο μουσικό βιογραφικό και με εθελοντική διάθεση προσφοράς.
Όταν η μουσική εισχωρήσει στα αυτιά του ανθρώπου, οι ήχοι μετατρέπονται σε ερεθίσματα που ταξιδεύουν από τα ακουστικά νεύρα στο θάλαμο του εγκεφάλου, τον σταθμό αναμετάδοσης των συναισθημάτων και των αισθήσεων. Έτσι ο εκάστοτε ακροατής μετατρέπεται σε ταξιδιώτη των ψυχικών καταγραφών για την αγαλλίαση της δικής του ανθρώπινης υπόστασης.
Οι Sloboda και Juslin (2001) θεωρούν ότι τα συναισθήματα που προκαλεί η ακρόαση μουσικής είναι δύο ειδών: (α) τα συναισθήματα που αφορούν την αισθητική αξία της μουσικής, δηλαδή το τι αντιλαμβάνεται κανείς ως ωραίο στη μουσική και (β) τα συναισθήματα που παράγονται ή εκφράζονται από τη μουσική, λίγο ή πολύ ανεξάρτητα από την αισθητική της αξία.
Ωστόσο, οι δύο κατηγορίες δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη και όπως επισημαίνουν, είναι σημαντικό να γίνεται από τους ερευνητές μια σύνδεση των δύο ειδών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατό καλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών πτυχών της μουσικής και των συναισθημάτων.
Οι ίδιοι επίσης αναφέρουν ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση (αναφερόμενη και ως εσωτερικό συναίσθημα) ανάμεσα στην ένταση των συναισθημάτων που βιώνονται εξαιτίας της μουσικής και σε συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά της μουσικής. Αυτή η ένταση μεταβάλλεται συνεχώς κατά το σταδιακό «ξετύλιγμα» της μουσικής.
Αυτή την ένταση ή την ανάταση αισθανθήκαμε εμείς όλοι που παραβρεθήκαμε στην πρώτη εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Ρόδου στις 19 Μάη, καταβαλλόμενοι από την μουσική διέγερση για άλλες στιγμές μιας δημιουργικής πορείας, μιας ελπιδοφόρου περπατησιάς μακριά από τη μίζερη καθημερινότητα και το «ψυχοπλάκωμα» του γκρίζου διαλόγου
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=254056&catid=37&maincatid=1