Στέφανος Καζούλης , σκοτώθηκε μαχόμενος
Γράφει ο K. Καλημερίδης
ταξίαρχος
Ο Στέφανος Καζούλλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1912 . Πατέρας του ο Μιχάλης Καζούλλης γόνος οικογένειας μεγάλων ευεργετών που κατάγονταν από τη Ρόδο και δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά στην Αλεξάνδρεια. Μητέρα του η Μαρίκα, κόρη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Στέφανου Δραγούμη, αδελφή του Ίωνα Δραγούμη και αδελφή της Ναταλίας συζύγου του Παύλου Μελά
Ο Στέφανος φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και στο London School of Economics.
Μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ο Στέφανος μαζί με τα αδέλφια του Παύλο και Αλέκο κατετάγη εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό τον Μάρτιο 1941.
Στην Αίγυπτο η κεντρική επιτροπή των εκεί δωδεκανησιακών οργανώσεων σε συνεννόηση με το Ελληνικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας συγκρότησε τη «Δωδεκανησιακή Φάλαγγα» αρχικά με 60 εθελοντές που αργότερα αυξήθηκαν και συγκρότησαν το «1ο Δωδεκανησιακό Σύνταγμα Μέσης Ανατολής» που απετέλεσε την βάση της Ελληνικής Ταξιαρχίας που έλαβε μέρος στις μάχες του Ελ Αλαμέιν και του Ρίμινι.
Ένας από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως της Δωδεκανησιακής Φάλαγγας, που αρχικά είχε ως σκοπό να πάρει μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, ήταν και ο Ιωάννης Νικολάου Καζούλλης. Η στρατιωτική εκπαίδευση του Στέφανου ξεκίνησε στην Geneifa, μια ερημική περιοχή κοντά στη διώρυγα του Σουέζ. Προήχθη σε Λοχία, ακολούθως εισήχθη στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός.
Οι ʼγγλοι ζήτησαν ονομαστικά τον Ανθυπολοχαγό Καζούλλη και τον απέσπασαν στις καταδρομικές δυνάμεις SBS (Special Boat Service) με διοικητή τον λόρδο Jellicoe. Ως καταδρομέας ο Καζούλλης παίρνει μέρος σε πολλές αποστολές στο Αιγαίο. Τον Φεβρουάριο του 1943 επικεφαλής ομάδας ʼγγλων καταδρομέων φθάνει κρυφά στην Κω με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις θέσεις των Ιταλών.
Εκεί θα συλλέξει χρήσιμα στοιχεία για τις μετέπειτα επιχειρήσεις. Tον Νοέμβριο 1943 κατά την μάχη της Λέρου ο Καζούλλης βρίσκεται εκεί και αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των Βρετανικών δυνάμεων που αποβιβάσθηκαν στο νησί και της Ελληνικής 6μελούς καταδρομικής δύναμης του Ιερού Λόχου (Περίπολος Ζαχαράκη).
Η εν λόγω δύναμη Ιερολοχιτών που έφθασε στο νησί παρά τις αντιδράσεις των «συμμάχων» που δεν ήθελαν την εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων, μετά την μάχη της Λέρου διέφυγε με τους ʼγγλους καταδρομείς. Κατά την διαφυγή τους πλέοντας κοντά στην Κω, ʼγγλοι και Έλληνες, αναλαμβάνουν καταδρομικές ενέργειες στο νησί, όπου τους βοηθά ο ήδη στρατολογηθείς από τον Καζούλλη νεαρός Κώος Διαμαντής Γιαννιός. Ο Καζούλλης, πάλι παρών στις ενέργειες, μετά την δράση τους, εξασφαλίζει την διαφυγή τους από την Κω στην Αλικαρνασσό.
Η τελική όμως πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας του Στέφανου Καζούλλη δεν γράφεται στα Δωδεκάνησα αλλά στις Κυκλάδες. Η Βρετανική Μονάδα SBS αναλαμβάνει ως αποστολή από το Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής την καταστροφή των σταθμών ασυρμάτου που διατηρούν οι Γερμανοί στην Σαντορίνη. Τις πρωινές ώρες της 22 Απριλίου 1944 οι καταδρομείς αποβιβάζονται στο νησί και μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια να συλλέξουν πληροφορίες κρύβονται σε σπηλιά
Την επόμενη ημέρα ο Καζούλλης με περιβολή ποιμένα πήγε στο χωριό Φηρά για να πάρει πληροφορίες. Συναντά τον πρόεδρο της Κοινότητας και μαθαίνει τις θέσεις της γερμανικής φρουράς, του Διοικητή και του ασυρμάτου. Ο επικεφαλής της καταδρομικής επιχείρησης Λοχαγός Λάρσεν κατανέμει την δύναμή του σε τρία τμήματα για να προσβάλει ταυτόχρονα τους τρείς στόχους με ώρα κρούσης την 00:45 της 24 Απριλίου.
Ο Καζούλλης συμμετείχε στην ομάδα Λάρσεν που με άλλους 12 καταδρομείς προσέβαλλαν το κτίριο της Τράπεζας Αθηνών που έμενε η φρουρά. Γερμανικά πυρά όμως τον κτύπησαν και τον σκότωσαν σχεδόν ακαριαία βάζοντας πρόωρα τέλος στη ζωή και την πλούσια δράση του ήρωα.
Ο Λάρσεν πριν την αποχώρηση από την αποστολή, πήρε από το άψυχο σώμα του Καζούλλη την μεταλλική του ταυτότητα, μια χρυσή αλυσίδα και το ημερολόγιο του για να παραδοθούν στους οικείους του. Την επόμενη ημέρα η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Αγίου Γερασίμου Κοντοχωρίου και ετάφη χωρίς να επιτραπεί η παρουσία κατοίκων.
Η Πατρίδα με Βασιλικό Διάταγμα της 1 Αυγούστου 1944 του απένειμε «Αριστείον Ανδρείας». Ο πατέρας του Στέφανου, Μιχαήλ Καζούλλης, μεταξύ των άλλων του κληροδοτημάτων έδωσε αργότερα, εις μνήμη του υιού του, δωρεά 4500 λιρών Αιγύπτου, στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ρόδου.
Ο Ανθυπολοχαγός Καζούλλης θυσιάσθηκε για την Ελλάδα πιστός στον στρατιωτικό του όρκο και στην παράδοση της οικογένειας του να προσφέρει στην πατρίδα όχι μόνο μεγάλες δωρεές , αλλά και γενναίους εθνικούς αγωνιστές
Πηγή: Ροδιακή