Η νέα στρατηγική κατά του εμφράγματος Άρθρο του καθηγητή Δ. Κρεμαστινού
Η νέα στρατηγική κατά του εμφράγματος
Με βάση τα νεότερα φάρμακα κατά του εμφράγματος που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό συνέδριο και εφόσον τα αποτελέσματα των αντιστοιχών πολυκεντρικών μελετών Cantos και Compass επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, η στρατηγική κατά του εμφράγματος θα αναθεωρηθεί πλήρως.
Μέχρι τώρα η σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή το να μη μεγαλώνει και να μη σπάζει, γινόταν με τις στατίνες που αφενός ελάττωναν την LDL (κακή) χοληστερίνη και αφετέρου προστάτευαν την πλάκα από την φλεγμονή.
Με στόχο του να σταθεροποιηθεί η αθηρωματική πλάκα και να μην υποστεί ρήξη που τελικώς οδηγεί στη δημιουργία του θρόμβου και την εγκατάσταση του εμφράγματος προστίθενται στις στατίνες δύο νέα φάρμακα. Το Canacicumab που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ιντερλευκίνης 1β και το Rivaroxaban ένα νέο αντιπηκτικό φάρμακο που σε συνδυασμό με την ασπιρίνη αποτρέπουν τη δημιουργία του θρόμβου με διαφορετικό τρόπο το καθένα.
Το επαναστατικό στοιχείο σε όλη αυτή την ιστορία είναι η χρησιμοποίηση ενός ανοσοβιολογικού φαρμάκου που καταστέλλει τη φλεγμονή της αθηρωματικής πλάκας η οποία θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες που προκαλούν τη ρήξη της και τη δημιουργία του θρόμβου.
Το φάρμακο αυτό ως ανοσοβιολογικό φάρμακο βρέθηκε στην ίδια μελέτη ότι προφυλάσσει από το καρκίνο και ιδιαίτερα τον καρκίνο του πνεύμονα.
Με τους συνδυασμούς αυτούς η αθηρωματική πλάκα σταθεροποιείται με την ελάττωση της LDL χοληστερίνης λόγω της δράσης των στατινών και των μονοκλωνικών αντισωμάτων αντίστοιχα. Έτσι η αθηρωματική πλάκα κινδυνεύει λιγότερο να ραγεί (σπάσει) και εάν ραγεί η δημιουργία του θρόμβου αποτρέπεται με το συνδυασμό ασπιρίνης –Rivaroxaban. Έτσι τα εμφράγματα θα είναι απείρως λιγότερα και οι επιπλοκές τους, μεταξύ των οποίων και ο αιφνίδιος θάνατος, θα ελαττωθούν εντυπωσιακά. Ακολούθως εάν παρόλα αυτά δημιουργηθεί έμφραγμα η χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με αγγειοπλαστική (μπαλόνι – stent) μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων θα ελαχιστοποιήσει η θα μηδενίσει το μέγεθος του εμφράγματος.
Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια. Έτσι, τα αποτελέσματα που αναμένονται με τη νέα στρατηγική σαν συμπλήρωμα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης αναμένεται να είναι θεαματικά.