Ψηφιακό αρχείο εφημερίδων, της Ρόδου από το 1915 μέχρι σήμερα
Η εκδήλωση-παρουσίαση, παρουσία αρκετών ροδιτών έγινε προχθές το βράδυ, ενώ παράλληλα ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Αντώνης Αγγελής αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, σε όλους τους τομείς.
Για την ψηφιοποίηση των τοπικών εφημερίδων και για την σπουδαιότητα της προσπάθειας αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτης Σταμάτης, και ο διευθυντής κ. Αντώνης Αγγελής, ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν συνεργάτες των βουλευτών κ.κ. Μ. Κόνσολα και Δ. Γάκη.
Για το σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης, αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Αγγελής τονίζοντας πόσο αναγκαίο ήταν να γίνει κάτι τέτοιο, και πόσες δυσκολίες υπήρξαν στην υλοποίηση της προσπάθειας. Στη χρήση του κοινού βρίσκονται 96.120 σελίδες τοπικής ιστορίας.
Πρόκειται για μια σημαντική και επίπονη δουλειά που έγινε από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρόδου, η οποία κατάφερε να ψηφιοποιήσει τις τοπικές εφημερίδες, μέσα από τις σελίδες των οποίων είναι κατεγραμένη η νεώτερη ιστορία του τόπου.
Το κόστος της προσπάθειας που ξεκίνησε στοίχισε 62.165 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους πόρους της βιβλιοθήκης και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η παρουσίαση του ψηφιακού αρχείου των τοπικών εφημερίδων καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1915 έως το 1975.
Ηδη το ψηφιακό αρχείο χρησιμοποιείται από αρκετό κόσμο, από ερευνητές, από φοιτητές και γενικά από όποιον θέλει να μάθει την ιστορία αυτού του τόπου.
Σημαντική ήταν επίσης και η αφιλοκερδής βοήθεια του κ. Θεολόγου Τσιγάρου, που συνέδραμε τεχνικά στην προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Αγγελής.
Η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία με εφημερίδες, το αρχείο αυτό αποτελείται από τοπικές εφημερίδες (υλικό πάρα πολύ σημαντικό για την τοπική ιστορία και μοναδικό εργαλείο έρευνας) αλλά και από αθηναϊκές εφημερίδες.
Το υλικό αυτό αφού ταξινομήθηκε, μιας και ήταν κατά το μεγαλύτερο του μέρος, πεταμένο σε σωρούς σε αποθήκη της Βιβλιοθήκης, συντηρήθηκε, βιβλιοδετήθηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικά ράφια, που κατασκευάσθηκαν στο βιβλιοστάσιο των εφημερίδων.
Το αρχείο περιλαμβάνει τοπικές εφημερίδες από το 1915 μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση το σύνολο του τοπικού τύπου και αθηναϊκές εφημερίδες από το 1950 μέχρι σήμερα.
Κύριοι στόχοι της προσπάθειάς αυτής ήταν:
Η διάσωση του υλικού
Η ανάδειξή του
Η χρήση του στην προώθηση της έρευνας της τοπικής ιστορίας
Η μείωση του κόστους χρήσης από τους αναγνώστες και ιδιαίτερα τους ερευνητές
Η συμβολή της Βιβλιοθήκης στην προώθηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής.
Έτσι σήμερα η Βιβλιοθήκη έχει ψηφιοποιήσει τις παρακάτω τοπικές εφημερίδες:
1) Ροδιακή, περιόδου 1915-1939
2) Ροδιακή, περιόδου 1948-1975
3) Δωδεκάνησος, περιόδου 1925-1937
4) Χρόνος, περιόδου 1945-1947
5) Ελληνική Σημαία, περιόδου 1947-1948.
6) Πρόοδος, περιόδου 1949-1975
7) Εθνική Φωνή, περιόδου 1948-1949
8) Πρωία της Δωδεκανήσου, περιόδου 1953-1954.